2011.10.16// D. Pęgiel
Z raportu "PLON" wydanego przez Polską Akcję Humanitarną i Oxfam International wynika, iż do niedawna liczba ludzi cierpiących chroniczny głód malała, a obecnie – rośnie. Wpływ na taki stan rzeczy mają mieć przede wszystkim zmiany klimatyczne, kryzys gospodarczy i zły system gospodarowania żywnością.
16 października przypada...
...Światowy Dzień...
...Żywności i Walki z Głodem
16 października przypada Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem, który został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych. Zdaniem części komentatorów ludzie powinni zmienić sposobu, w jaki wytwarzana i rozdzielana jest żywność. Według nich spirala rosnących cen oraz niekończące się lokalne kryzysy gospodarcze mogą jedynie pogłębić problem głodu.
Przeczytaj także: Somalia czeka na pomoc w walce z głodem » PAH i Oxfam podają w swoim raporcie, iż w ciągu najbliższych dwóch dekad globalne ceny żywności wzrosną ponad dwukrotnie. Powodem tego będą przede wszystkim zmiany klimatyczne, których skutki dotkną szczególnie najuboższych. Organizacje humanitarne podkreślają, iż najbiedniejsi już teraz wydają na jedzenie 80% swych dochodów.
Przeczytaj także: Światowy Dzień Żywności. PAH: Co sześć sekund z głodu umiera dziecko » Autorzy raportu twierdzą, że tego wieczoru na całym świecie blisko miliard mężczyzn, kobiet i dzieci pójdzie spać odczuwając głód. Zaznaczają także, iż do 2050 roku popyt na żywność wzrośnie o 70%, tymczasem jej produkcja stopniowo maleje - informuje IAR.