2010.02.11// A. Ścibiorek
Marchewka - warzywo to czy nie warzywo? - oto jest pytanie. W szkole uczeni byliśmy, że to pospolity gatunek rośliny z rodziny selerowatych, a jej korzeń służy do magazynowania substancji pokarmowych.
Jadalny korzeń marchwi wykorzystuje się na wiele sposobów w kuchni. Można jadać go nie tylko na surowo. Ugotowany jest świetnym dodatkiem w sałatkach i zupach. Smażony i duszony idealnie pasuje do tradycyjnych potraw mięsnych. Z marchwi robi się soki i przeciery, ale nie każdy wie, że także przetwory.
To właśnie tu, w kwestii przetworów, pojawia się problem z ową marchewką, gdyż jednym z narodowych produktów kulinarnych Portugalii jest dżem marchewkowy. Dopóki marchewka była warzywem Portugalczycy nie mogli sprzedawać swojego specjału w krajach Unii, gdyż produkty unijne muszą mieć takie same oznaczenia na etykietkach we wszystkich krajach członkowskich.
Sok marchewkowy
Marchewka z groszkiem
Ciasto marchewkowe
Ze względu zatem na normy dotyczące produkcji dżemów marchewka zakwalifikowana została jako owoc. Od tego czasu Portugalczycy mogą sprzedawać dżem marchewkowy w całej Unii.